Tokabaut News

Kini bukan sekadar Bola. Macam-macam ada!!!


1. Dalam tiga atau empat tahun terakhir, Sepanyol telah pasukan bola sepak yang paling menarik di dunia, memenangi pujian dengan bermain serangan yang rumit. Tetapi mereka juga mempunyai pertahanan kelas dunia yang melepaskan hanya beberapa gol sahaja dan hanya bolos dua gol dalam semua perlawanan. Pertahanan Sepanyol Carles Puyol akan memberikan kerisauan kepada penyerang Belanda Robin van Persie, yang hanya menjaringkan satu gol dalam semua perlawanan. Ini akan sangat penting yang secara tradisionalnya adalah permainan yang sangat sengit.

2. Kabar buruk bagi Belanda adalah bahawa di hujung padang, penyerang Sepanyol David Villa tidak seperti biasanya sangat tenang melawan Jerman dan tidak menjaringkan. Untuk berharapkan ini terus berlaku dalam permainan bola sepak kedua adalah pemikiran yang silap. Villa telah mengutip bersih dengan 42 gol yang menakjubkan di 63 penampilan antarabangsa dan dia telah terbakar dalam perlawanan ini. Dia mungkin akan mengakhiri kejohanan sebagai penjaring gol terbanyak. Melihat secara tradisi bertapa dekatnya perlawanan ini, Sepanyol memiliki pemain yang paling mungkin mampu mendekati kejuaraan ini.

3. Belanda bermain perlawanan akhir pertama mereka di Piala Dunia dalam 32 tahun, sebahagian besar skuadnya belum lahir ketika pasukan mereka kalah kepada Argentina 3-1 dalam masa penentuan pada 1978, dan hanya beberapa sahaja akan mengingati kemenangan negara mereka dalam Kejuaraan Eropah 1988. Pasukan Sepanyol, di sudut yang lain, merupakan pasukan yang memenangi Kejohanan Eropah dua tahun lalu. Sepanyol telah mencapai perlawanan kedua dalam beberapa tahun. Mereka telah berada di peringkat ini sebelumnya dan akan kurang gementar berbanding lawan mereka Belanda.