Tokabaut News

Kini bukan sekadar Bola. Macam-macam ada!!!

Resipi membuat sushi sedap punya

Posted by Tokabaut Friday, April 23, 2010 ,

Resipi disumbangkan oleh: http://girlish87.blogspot.com

ok ni bahan2 yg diperlukan.....beras jepun, cuka nasi (jgn lak pakai cuka biasa), garam, gula, seaweed, wasabi, telur, mayonis, isi ketam, timun jepun, serunding, taufu, hotdog, dan ape2 je la bahan yg korang rse korang nk letak dlm sushi tu nnti.
ok 1st nk ajar buat nasik dia dlu.....
   1. cuci mcm biasa la tp beras jepun ni xyah cuci lme2, skali pn da cukup ( 1 cup beras = 2 cup air)
   2. masuk dlm rice cooker n masak
   3. ble air da kering nnti, masukkn cuka, garam n gula dlm beras tu nnti
   4. ni sukatan dia: utk 1 cup beras, kna masukkn 2 sudu besar cuka, 1 sudu kecik garam n 2 sudu besa gula
 
haaaa....ni la bahan2 yg nana da siap rebus....bahan2 ni nk masukkn dlm nasi tu nnti....yg xde dlm pic ni ialah serunding, telur ikan, n telur rebus + mayonis

 ni cara nk letakkan bahan2 tu...ikot sukat korang la nk masukkn ape pn but yg pnting timun tu letak la if nk ade rse rangup2 sket....kalo nk lg sdap, lepas letak nasi atas rumpai laut tuh, sapu mayonis rata2, then baru letak bahan...baru kaw rse dia umphhhh...lps tu gulung je smpai hujungggggg...

 
 akak2 adik2 sekalian, cmni la ye cara nk pegang pisau **mcm la org lain tak pandai nk guna pisau kan kan kan***
ni la rupa sushi yg nana buat....hehehe....


4 comments

  1. Anonymous Says:
  2. salam..nak tanya kat mana
    nk dpt beras jepun 2 ek??

     
  3. This comment has been removed by the author.  
  4. Kat eon or jusco

     
  5. Anonymous Says:
  6. Dekat jusco or eon